Wednesday, October 21, 2009

IKTIBAR DARI PADANG

Pengajaran daripada gempa bumi yang berlaku di Padang pada pukul 6:16 p.m (atau 17:16) waktu tempatan Indonesia Rabu lalu.

Di dalam surah 17:16 (surah Al - Isra' juzuk ke 17, ayat ke 16) Allah memberi peringatan kepada manusia.

Maksudnya:

"Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya."
QS. al-Isra' (17) : 16

Daripada idea yang sama, cuba pula kita lihat kepada ayat-ayat berikut berdasarkan berita yang terkandung di dalam Berita Harian hari ini (5 Okt 2009) :

====
KUALA LUMPUR: Dua gempa bumi kuat dikesan berlaku di Mindanao, Filipina, pada jam 6.58 petang dan 7.04 petang tadi, masing-masing berukuran 6.5 dan 5.8 pada skala Richter.
====

Ternyata Surah 18:58 juga mengandungi peringatan untuk kita.

"Dan Tuhanmulah yang Maha Pengampun lagi mempunyai rahmat. Jika Dia mengazab mereka karena perbuatan mereka, tentu Dia akan menyegerakan azab bagi mereka. Tetapi bagi mereka ada waktu yang tertentu (untuk mendapat azab) yang mereka sekali-kali tidak akan menemukan tempat berlindung daripadanya."
QS. al-Kahfi (18) : 58

Seterusnya walaupun surah 19:04 tidak begitu relevan, tetapi surah 7:04 pula relevan.

"Betapa banyaknya negeri yang telah Kami binasakan, maka datanglah siksaan Kami (menimpa penduduk)nya di waktu mereka berada di malam hari, atau di waktu mereka beristirahat di tengah hari."
QS. al-A'raf (7) : 4

Sesungguhnya benar lah Al Quran diturunkan untuk peringatan sepanjang zaman dan selalunya sejarah yang disebut di dalam Al-Quran itu sering berulang.

"Maka Kami jadikan yang demikian itu peringatan bagi orang-orang di masa itu, dan bagi mereka yang datang kemudian, serta menjadi pelajaran bagi orang-orang bertakwa."
QS. al-Baqarah (2) : 66

Moga kita tergolong di kalangan hambaNya yang taat dan bertaqwa seterusnya terlepas dari azab siksaNya, di dunia dan akhirat. Amiiin

No comments: